tisdag 23 december 2014

#74 Förväntan (149/365)

Barnasinnet kvar

Alla har ett förhållande. Ett förhållande till julen. Inte bara på ett sånt där vuxet vis med stress, jäkt, ont i magen, handlingspanik och osämja med familj och släkt som egentligen är helt onödigt. Nej, det handlar om ett förhållande som skapas under våra första levnadsår. Jo, så är det. Efter det kan inget ändra på den där genuint djupbottnade känslan av vad julen innebär bortom allt det där ytliga och påklistrade. Sakerna som får oss att känna julkänsla är INTE suktandet efter den nya leksaken, till barn eller vuxen, eller att jobbet tar ledigt några dagar.

Nej, julkänslan som vi söker är den där känslan som infann sig i vårt sovrum när vi var små. Dofter, ljud och synintryck. Det är det allt går ut på. Att få komma tillbaka och ligga där i sängen, känna doften av julgröt, hyacinter och en alldeles varm julskinka. Eller vad det var just du upplevde. Kanske är det en tomte som du numera år efter år väntar på ska komma tillbaka och knacka på din dörr. Muttra lite och sätta sig i den framställda pinnstolen i vardagsrummet. Omgärdad av barnens tindrande ögon tillsammans med dig.

Speciellt dofter får oss att minnas vår allra första tid på jorden. En svag förnimmelse av något från fjärran, kanske var det inbillning, men på ett nafs är du där igen. Bakom granens barrdoft och de levande ljusen på bordet. Nötskålen som någon satt i sitt knä och vägrar släppa på hela kvällen. Nötens svaga doft får dig att minnas. Minnas saker som du aldrig skulle komma ihåg om någon frågade dig. 

Men mest av allt är det förväntan som fyller oss i dessa tider. Låt det bli så där bra som det var då en gång i fjärran tider. 

Och för dem som just nu upplever de jular som blir deras utopia. Förstör för guds skull inte deras värld! Låt dem få uppleva sina framtiders drömmars jular utan sur eftersmak, som den där bittra valnöten du fick smaka. Låt dem få leva sina drömmar om så bara för en dag. Låt dem gå med förväntan, låt dem insupa allt som utgör deras framtida minnens allé. Låt dem få framtida underbara julhögtider.

#74 Förväntan - just nu skapas minnena till framtidens jular. Förstör dem inte!

1 kommentar: